Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

torsdag 14 juli 2016

Lamino fåtöljen - en riktig klassiker




Lamino designklassiker kan man hitta i olika skick och skulle ni vilja få en Lamino fåtölj renoverad kan vi fixa det.
Kostnaden blir från 3600kr och då med fårskinn.





Oskar Yngve Ekström, född 16 juni 1913 i Hagafors i Småland, död 13 mars 1988, var en svensk möbelformgivareträsnidareskulptör och arkitekt. Ekström förknippas ofta med länstolen "Lamino" som 1999 utsågs av tidskriften "Sköna Hems" läsare till århundradets svenska möbel.
Efter att ha experimenterat med former, linjen, träslagen, konstruktionen och tillverkningen i flera år kom stolen "Lamino" 1956 ut på marknaden, en fårskinnsklädd fåtölj i skiktlimmat böjträ.  "Lamino" låg i linje med tidens smak: lätt, bekväm, vacker att se på och prisvärd. Enkelheten var Yngve Ekströms designidé genom livet och i stolen "Lamino" lyckades han att sammanfatta hela sin formgivarinsats. "Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk" sa han 1960.
Lamino är även ett tidigt exempel på monteringsbara möbler som kunde packas och skickas till kunderna i platta paket, de förpackas än idag på detta sätt, så platt som möjligt för en svängd fåtölj. 1999 utsågs "Lamino" av tidskriften "Sköna Hems" läsare till århundradets svenska möbel, före Bruno Mathssons "Pernilla" och Carl Malmstens "Lilla Åland".[ 2006 fick Lamino "barn", då lanserades Lamini, en mindre variant till barnrummet.

Texten ovan är hämtad från "Wikipedia" och bilderna från " Pinterest"

Lika skön att sitta i som den är fin att se på. 
Som sagt -kommer du över en Lamino klassiker som behöver lite kärlek tar vi gärna hand om den åt dig! / Karin

Ps. Jag vill också passa på att tala om för er som bor uppåt i landet att vi har en samlingsleverans till Piteå inom kort - så passa på om ni vill ha något transporterat till Norrland eller på vägen upp! Ds.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar