Bergsmansgatan 22, Karlskoga 0586-505 32 kontakt@bevarainredning.com

torsdag 12 juli 2012

Tidsepok Gustaviansk


Modern inredning med en blanding av antika möbler -
bland annat gustavianska och sengustavianska -
målat i en fransk inspirerad färgskala

 
Gustavianskt och Sengustavianskt

Den Gustavianska stilen 1775-1790 fick sitt namn från Gustav III som genom sina resor till Frankrike tog stilen till Sverige. Den är ett direkt arv från den franska Louis XVI stilen som var högsta mode i Europa vid 1700-talets mitt.

Stilen sökte sig från de asymmetriska formerna och böljande rokokolinjerna mot en striktare stil.

Man använda mestadels mahogny som material. Färgerna man använde var grått eller grågrönt, halmgul och rosa.

Möblerna var enkla och stilrena men med dekorativa motiv som bandrosett, medaljong och kolonner. Stolsbenen var kannelerade (räfflade) och ofta avsmalnande neråt.


"Äkta" Gustavianska möbler är oerhört värdefulla idag och om det är defintivt värt att kontakta en värderare om du misstänker att du är en lycklig ägare av en 1700-tals skatt.



BORD, av Gottlieb Iwersson. Gustavianskt.
Sålt på Bukowskis
KLICKA HÄR FÖR MER INFO OCH VÄRDE


SKRIVKLAFF, tidstypisk intarsia.
Sålt på Bukowskis


Gustav III:s resa till Italien förändrade den Gustavianska stilen ytterligare, 1785-1810. Stilen blev ännu stramare och den Sengustavianska stilen var född. De intarsiaprydda möblerna försvann och ersattes av möbler i slät mörk mahogny med mässingbeslag, och man vände blicken mot England. Man fick förebilder i Hepplewhite och Sheraton. Gustav IV Adolf fortsatte att utveckla sin fars arv.


SENGUSTAVIANSKA STOLAR
Sålt av Stockholms auktionsverk
KLICKA HÄR FÖR VÄRDE


SENGUSTAVIANSK BYRÅ
Sålt av Stockholms auktionsverk
KLICKA HÄR FÖR VÄRDE

Idag tillverkas möbler i Gustaviansk stil flitigt i Sverige. Flera hantverkare har valt att specialisera sig inom detta. Kunskapen och kvaliteten är oftast mycket hög även på de nytillverkade möblerna.
De möbler i Gustaviansk stil som du kan hitta hos oss är oftast nytillverkade, även om vi såklart alltid håller ögonen öppna för de riktigt gamla skatterna som så starkt påverkat vår svenska möbelhistoria.

I webbshopen kan ni hitta flera varianter av den Gustavianska stilen. Fortfarande är kännetecknen precis de samma som för drygt 250 år sen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar